dimmiga dar.

Fred och kärlek i dalarna. Håkan kickade fotboll på gräsmattan bakom scen. Tommy Lee och gänget hade krejsi efterkaka i sina svartinredda loger med skankbrydar. Samma rocker lämnade även efter sig sina trumskinn som jag barmhärtigade mig över. Pete Doherty kom, spelade och ramlade av scen direkt in i bilen som tog honom bussen som tog honom till flyget. Bussen trashade han och busschaffisen vägrade låta dom gå utan att betala för skadegörelsen. Moneybrother sjöng upp så hela backstageområdet trodde att en katt blivit våldtagen och flådd levande. Volbeat hjälpte oss flickor att städa upp deras skit.

Efterfesten då. Där flockades folk runt Håkans febriga dans. Krunegård tiggde snus av Fia. Winnerbäck flashade in en sväng och försvann lika snabbt. Bob Hansson blev kinkig när DJ:n klockan sex på söndagsmorgonen stängde av musiken. Han tyckte att jag kunde gå och be DJ:n att sätta på musiken igen. Det tyckte inte jag. Jag sjöng När trollmor har lagt sina elva små troll istället. Moneybrother, enligt hans egna ord, stod mest och såg kool ut i baren. Sen gick han och jag sällis en bit på vägen hem, när solen första strålar nådde Borlänges takåsar.

Det där var bra dar.

c'est la vie said the old folks.

Med tung packning i hand beger jag mig nu till Uppsala för att avnjuta en ljummen kväll på Bryggan. Imorgon rullar tåget mot Borlänge där jag och Emilie ska passa upp på artister bakom Utopiascenen. Fluffa soffkuddar. Avkapsylera öl. Stöta på Björn Dixgård.

Jag ville egentligen bara skriva och hälsa att livet är bra.


en annan berlinguide.

Först och främst: När du tar S-bahnen från flygplatsen till stan - validera din biljett! Överhuvudtaget - validera din biljett.
Steg 1. Köp en biljett i biljettautomaten.
Steg 2. Validera den genom att stämpla den i de gula valideringsmaskinerna som finns på perrongerna.
Steg 3. Åk. U-bahn. S-bahn. Bussar. Spårvagnar. Vad du vill. Det är ba å åk.
Och framför allt - köp en biljett. Under mina fem dagar i Berlin stötte jag på biljettkontrollanter ungefär, sisådär, precis hela tin. Att åka fast kostar skjortan. (Om ni har en 40€'s skjorta, det vill säga.)

Så. Med det avklarat. Direkt till shoppingen! Berlin har riktiga guldgruvor fyllda med krimskrams, kläder och kitsch. Jag talar givetvis om de otaliga secondhandbutikerna som luktar mormorsvind.

Colours ligger på innergården på Bermannstrasse 102 (U-Bhf. Mehringdamm). Halva butiken är fyllt med kläder till fast pris och resterande köper man till kilopris. På tisdagar mellan 11-15 är det dessutom glada timmen då man kan fynda krafs för 9,99 € istället för normalpriset 13,99 €.

Jättekomplexet Humana är ett fyravåningarshus vid Frankfurter Tor som är fyllt med allt från snygga kavajer, fula tantskor och broderade tavlor till gummitroll med grönt hår. Våningen högst upp benämns som Trendavdelningen. Nja. I beg to differ. Mina fynd hittade jag på nedervåningen, där det dessutom var bra mycket billigare. Ta en kopp kaffe och fyll på energidepåerna innan ni ger er in i denna djungel av begagnat. (Förslagsvis med ett bakverk eller en kaka, som för övrigt är humongous i Tyskland. Seriöst, ni kan dela dessa sockerbomber med fyra vänner och ni ändå kommer inte orka äta upp skiten.)



Vidare. Garage! Åk till Nollendorfplatz och knata upp till Ahornstrasse. Här är ytterligare ett ställe fyllt till bredden av finfina fynd. Och även här kan man handla till kilopris. En klar favorit.

Jumbo är en liten mindre butik som är lite dyrare men de har otroligt fina skor. Hinkvis med otroligt fina skor. Bland annat ett gäng fina mormorskängor som oturligt nog inte fanns i min storlek. (Wienerstrasse 63, U-Bhf. Görlitzer Banhof)

I övrigt kan jag rekommendera en promenad längs Odenberger strasse i Prenzlauer Berg (U-Bhf. Eberswalde strasse). Här kryllar det av mysiga butiker som är något dyrare men ack som så tidigare sagt; mysiga. Man vill liksom slå läger under 60-talslamporna som dinglar i klasar från taket. Lägga huvudet på en klädhög av sockersöta klänningar. Mmm!

Jag tänker avsluta shoppingdelen med att droppa det stora Måstet. Loppisen i Mauerpark (Prenzlauer Berg). Varje söndag trängs koffertar fyllda av slitna skor med tischor tryckta av unga hippa designers och orginalkameror från kamerornas begynnelse. Stämningen i parken är hög och avslappnad. Sätt ihop orden och du förstår att försäljarna inte röker röda Marlboros. Så - Pruta! I slutet av dagen kränger de ut skiten för peanuts. De kunde inte bry sig mindre.



1. Mysbutik på Odenbergerstrasse
2. Köpa en "ny" teve månne?
3. Lampor lampor lampor.


När vi ändå befinner oss i Mauerpark kan jag passa på att propsa för att spendera ett häng här om ni befinner er i Berlin en söndag. Utöver loppisen finns här mängder av saker att spendera tid på. I parken pågår aktiviteter som allmänt gräsmattehäng, utomhuskaraoke, grillning, frisbeekastning, öldrickning och annat som Berlinarna vanligtvis gör på en söndag då alla affärer är stängda. Kom hit och häng, helt enkelt.


Om vi snackar boende så har jag inte mycket erfarenhet av hostels i Berlin. Förlåt. Låt mig ändra Inte mycket erfarenhet till Ingen erfarenhet. Men jag kan däremot hjälpa er i ert val av stadsdel när ni ändå sitter och scannar Hostelworld på potentiella sängplatser. Prenzlauer Berg. Mitte. Kreuzberg. Schöneberg. Friedrichshain. Alla dessa är mysiga kvarter och det är allmänt lätt att ta sig runt med stadens ypperliga kollektivtrafik. Själv använde jag mig av Couchsurfing och hittade det ultimata kollektivet, som jag tänker behålla som en hemlis. Jag vill ha det helt för mig själv. Mwuahaha. (Om ni absolut vill ha kontaktuppgifter, vilket ni borde vilja, så kan ni väl slänga iväg ett mail, så kanske jag svarar. Men bara kanske.)



1. Sova i kollektivet.
2. Titta ut genom fönstret i kollektivet.
3. Dansa i kollektivet.


Berlins morbida historia. För er som vill fräscha upp minnet från grundskolans sömniga historielektioner kan jag rekommendera New Berlin Free Tour. Den guidade turen tar 3½ timme och är, som ni kanske klurat ut på namnet, just det - gratis. Dessa skickliga guider tar er runt på de essentiella turistflockande sighterna och berättar säregna anekdoter om vad fasen som försiggick under Hitlers styre. Dricksa guiderna generöst, det är dom värda.


Berlins Historiska museum lockar antagligen också? Om ni vill studera avdankade grevar från chavunismen trippar ni med ett leende ut genom de tunga portarna. Om ni, som jag, vill veta mer om förintelsen, går ni däremot rätt smågriniga därifrån. Ta istället turen Third Reich Berlin med samma bolag som ovanstående. Här ska nog era cravings för Hitlers idioti mättas.



1. Här är guiden Mick. Se till att hamna i hans grupp. Han ser ut som Chuck Norris, kan det bli bättre?
2. Förintelsemonumentet.
3. De har tydligen Segwayturer också. Ni har förhoppningsvis ben att gå på också? Kom igen - undvik.

Mat. Mat mat mat. Det formligen kryllar av restauranger i Berlin. Döner kebab återfinns på varje gatuhörn och vietnamesen likaså. Nere i Monbijoupark (S-Bhf. Hakeschermarkt) flyter floden Spree lugnt förbi och upp längs tågviadukten dukar ett flertal restauranger ut sina serveringar med otroligt hög mysfaktor. Lite dyrare, mycket mysigare, lätt värt. I stadsdelen Wedding (S-Bhf. Wedding) dukar ett gäng sköningar upp en veganbrunch på ett ställe med okänt namn (Det står Buchbinderei ovanför dörren). Man donerar 2-5 € och får äta gottgott tills man spricker.


1. Glassbar i Prenzlauer Berg.
2. Veganbrunchen i Wedding.
3. Det veganska dessertbordet.


Och så till sist - nattlivet. En bra kickstart för att komma in i röjet är att gå på en pubcrawl (ursäkta masspromotandet för detta bolag, men dom är ju skiten). Man besöker ett antal koola barer och avslutar på en klubb. Om ni vill göra Berlinnatten på egen hand kan jag rekommendera klassikernna Berghain, Dr Pong och Tascheles. Det är högst förmodligen de barerna/klubbarna ni har läst om i guideböckerna, men det är bra barer/klubbar så gå dit för bövelen!

Sammanfattningsvis vill jag propsa för att runt i Berlin. Det är en stor stad, visst, men genom att knata runt bortom turiststråken lär ni känna staden så som den verkligen är. Graffiti, förstörelse, squatters, skumma butiker och människor och annat vackert som man inte upptäcker genom att tralla runt på U-bahnen och runt turistfällorna. Så, hoppa på nästa boskapsplan (Ryan air) och upptäck den hypade staden som alla, jag menar alla svenskar älskar!



tänk om.

Tänk om jag åkte baklänges istället. Och snarare än förr.

Tänk om.
Tänk klart.
Gör't.


to were the skies are blue.

Jag vill till New York. Myllret. Folket. Shoppingen. Det är ett och ett halvt år sedan jag fick uppleva staden senast. Alldeles för länge sedan, det vill säga. Tills vi möts igen får jag nöja mig med Berlin, i fem dagar, om två dagar.

rötter.

Hejdå Uppsala. Jag kommer tillbaka till våren.


let the good times roll.

Femton förjväliga timmar. Hemtentan från helvetet är avklarad.



Nu återstår tre dagar i studentstan innan jag tågar hem till Stockholm. Det känns... Bra.

there's nothing on my mind.

Idétorkan. Den här bloggen uppdateras inte särskilt ofta. Alls. Ni som känner mig sen way back vet ju att jag brukade älska att skriva. Mina resedagböcker läser jag ofta, och imponeras av mig själv. Jag är en kul skrivande prick ju. Nu för tiden är min kreativitet vad gäller skrivandet lika med nüll. Jag har ju ingenting att skriva om. Ingen vill höra om att jag åt spaghetti och korv till frukost. Eller att jag krossade mitt tredje glas för veckan nyss. Inte heller att jag har missat att betala hyran i tid (det är under kontroll mamma).

Men det är väl sånt bloggare skriver om?

Njä. Inte jag heller. Tills torkan är över får ni hålla tillgodo med mina kryptiska threeliners och stulna flickrbilder.


on the sunny side of the street.

Det svider i skinnet. Näsan är fräknig. Håret solblekt.
Och jag gillar't.


RSS 2.0